Träning och att jämföra sig med sig själv

En sak jag märkt när man pratar med folk på jobbet osv, folk som inte är så insatta i träning, är att de tror att bara för att man tränar så har man bra kondition.
 
Men jag försöker förlara att så inte är fallet. Man måste träna konditionskrävande saker för att få förbätrad kondition och för att upprätthålla sin kapacitet.
 
Det faktum att jag inte tränar så mycket kondition, utan tränar mer hela kroppen, och mer styrkeinriktade pass än rena konditionspass, gör att jag inte har en så bra kondition just nu.
 
Men att förklara det för folk som inte är insatta i träning är svårt, de "tror" inte på att jag har dålig kondition.
 
Men som sagt, jag kanske inte har "dålig" kondition jämfört med dom, men jag jämför ju bara med mig själv, och jag vet att jag har sämre kondition nu än jag haft tidigare och jag vet att kondition är en fäörskvara som måste underhållas och jobbas på.
Även om min lägsta konditionsnivå är relativt hög i jämförelse med andra så är min kondition och uthållighet för tillfället inte så värst myckjet att hänga i granen.
 
Det jag har lärt mig, och det många har svårt med, är att jag jämför bara med mig själv och min kapacitet, var jag ligge rnu och var jag har legat tidigare i styrka och kondition.
Men de tror att jag jämför med alla andra.
 
Men alla andra har inget med mig att göra, iallafall inte i detta avseende.
 
Man kan inte jämföra sig med andra, för alla är olika och alla har olika förutsättningar. Fokus på sig själv och lära sig vad du själv klarar av är nog den viktigaste lärdomen i livet.
 
Jag har också insett att jag nog är mer lik en elitidrottare i psyket än en motionär.
Jag har en disciplin, envishet och en järnvilja som få motionärer har.
Jag säger att jag kanske ska ut och springa i skarebelagd snö, djup snö som i lördags för att färbättra kondition och styrka, och folk jag pratat med förstår inte varför jag skulle göra det, att det väl finns andra sätt att förbättra konditionen. Men då inser jag att de inte förstår hur jag tänker och varför jag skulle göra det.
 
Jag insåg vilken sjuhelsikes träning det var, och vilka resultat det skulle ge, jag skulle inte göra det för att det är den roligaste träningsformen, men har svårt att hitta träningsformer för kondition som jag tycker är roliga. Och jag vet att detta är tungt och krävande och en utmaning, och skulle ge fantastiska resultat. Vad det gjorde med kroppen i lördags, att det var tungt som sjutton men välbehövligt och i och med det så lite roligt. Men är väl lite annorlunda än andra och ser det som en utmaning. tycker väl det är skönt att vara helt slut efter ett träningspass och bara ligga och flämta, då har man tagit ut sig och gjort sig förtjänt av lite vila.
 
Jag förstår ju varför längdskidåkare tränar genom att springa i myrar på sommaren, för jag förstår vilken sjukt jobbig och krävande träning det är, och vilken styrka i ben och kondition det ger.
 
Det var det gott folk
Där slutar jag för dagen

Delmål med träning

Denna vecka och nästkommande har jag planerat att träna något varje dag, hittills från och med fredag 8 mars så har jag utövat en fysikt krävande aktivitet eller ett hårt träningspass varje dag.
 
På fredagen och lördagen var jag på hemvärnsövning med helsinge första insatspluton. Kondition, styrka och krävande arbetsuppgifter ute i naturen och inne i stan.
En snabb förflyttning inne i stan, korsande gator och in i en skola, uppför trappor och söka igenom korridorer, intervallträning med extra vikter.
En förflyttning i skogen först gående sedan springande på skarebelagd snö där skaren ibland ggav med sig för våra tunga fötter. Så man visste inte inför varje steg om man skulle springa på snön eller sjunka igenom. Springande med 10-15 kg extra på kroppen, inkluderat vikten av ak4:an.
Gräva en grop i hård snö, isig skarebelagd, med kanske dålig teknik men jobbigt och uppvärmande.
Språngmarscher mellan stridsställningar när vi väl blev beskjutna och förflyttning runt fienden, intervallträning med löpning.
 
På söndagen körde jag sedan ett pass GRIT® Plyo, 30 minuter högintensiv intervallträning för smidighet och snabbhet.
 
På måndagen blev det GRIT® Strength, 30 minuter högintensiv intervallträning med fokus på styrka, minst 20% av sin egen vikt på stången och tunga vikter. Var nästan spyfärdig efter passet, tog ut mig helt och fullt, och det är precis lagom att man kör 30 minuter, för längre skulle man inte orka på den höga nivån man kör (80% av max - hela passet)
 
På tisdagen blev det ett 40 minuters pass KettleBells, kondition och styrka och funktionell träning.
 
Kommande dagar så kommer jag köra ett pass om dagen, fram till onsdag nästa vecka. Det är mitt delmål, att inte ta någon vilodag utan att pressa kroppen till att träna hårt en gång om dagen. Och jag har nog aplanerat hur och vad jag ska träna.
 
Jag har nog fördelen att kunna träna olika pass nästan varje dag för att vi på det gym jag går (Hudiksvalls Gym) så finns det en sånt stort utbud så man kan träna olika pass varje dag och få en variation i sin träning som jag tror är viktig.
 
Sedan har det ju blivit att jag kanske inte tränar så mycket kondition, och efter helgens övning har jag insett att jag bör lägga mer fokkus på konditionsträning, speciellt intervallträning, då det ger så mycket mer och ger fantastiska resultat.
 
Jag försöker få in konditionsträningen i passen jag kör, och GRIT och kettlebells kommer nog göra mycket för min kondition efterhand.
 
Så det är mina planer och min kommande träningsvecka!!
 
Ha de'
 
 
 
RSS 2.0