Resultat som märks!!

Efter 4 dagars strikt lchf, som också kallas fakirkost, så märker och ser jag äntligen resultat!!
 
Det känns bra och ger en sporre att fortsätta på min inslagna väg när man ser så tydliga resultat.
 
Jag hade ju hoppats på att just detta skulle hända, men hade inte förväntat mig denna synliga förändring, så det blev nästan en euforisk känsla när jag såg mig själv i spegeln denna morgon.
 
Min mage hade blivit synbart fastare och musklerna framträdde tydligare än någonsin. Jag har fan fått en platt mage =D
 
Snygg som fan!!!
 
Och när jag ställde mig på vågen, redo för arbetsdagen, med t-shirt och jeans på mig så stod den på "bara" 64,2kg =D med kläder alltså! Undra hur mycket jag väger ikväll?!
 
En bra början på en bra dag, för det är ju fredag idag, och snart helg!!
 
Började med den vanliga frukosten, bacon och kokt ägg, bulletproof coffee, ett glas c-vitamin brus (sockerfri sötad med stevia - Lycka när jag fann den förpackningen!!), en kapsel d-vitamin (2500ie), en kapsel Cal-Mag-Zink samt två mjuka eye-q kapslar.
 
Idag blir det äntligen lite variation i matväg då jag köpte en grillad kyckling igår, så det blir en halv kyckling till lunch, samt aioli.
 
Igår kväll åt jag en förpackning färdigskalade räkor (utan lag) som jag köpte på COOP extra igår, smörstekta och blandade med olivolja och smör. Namnam :) Behövde nåt smarrigt på kvällen!!
 
Så idag blir då nummer 5 på fakirkost, jajemen!!
 
Det är lättare att göra något och attfortsätta med något när man ser resultat så snabbt!
Igår hade jag ingen dipp två timmar efter lunch heller, så kroppen kanske har ställt om till fettdrift nu!! Gött =)
 
Jag tror jag identifierat ett fel jag gjort när jag kört lchf förut, och det har varit att jag mer kört lclfhp, dvs för lite fett och mer protein. Men nu när jag bara äter fett och protein så har jag märkt hur lätt det är att bara lägga till lite mer fett och hur mätt man blir på det. Så kommer ju introducera lite kolhydrater snart igen, men bibehålla den ökade mängden fett! Tror min mage komme rmå bra av lite kolisar igen =P
 
Så dagens lärdom!!
 
Fakirkost funkar för att få väldefinerade muskler, för att gå ner de där få kilona till som jag kämpat med länge, för att nå min idealvikt. Tillsammans med ganska mycket träning (har ju tränat mån-ons samt sön innan). Och för att överbrygga den där "jävla" platån som man hamnar på . Det krävs en förändring för att kunna gå ner de där få kilona när man nått platån!!
 
Nu kommer jag främst satsa på att få väldefinerade muskler och därmed komme rjag öka i vikt igen, men minska i fettprocent. Det vill säga, muskler väger ju mer än fett. Och jag vill ju bli starkare!!
 
Trevlig helg!!
Må gott, ät gott, lev väl =)
 
 

Bara för att man är läkare vet man alltid bäst om kost och hälsa.........

Okej, dagens ämne är minirritation på ovanstående rubrik!
 
Jag har pluggat kemi, biologi, cellbiologi, mikrobiologi, biokemi, organisk kemi, proteinkemi, fysiologi mm mm kan rabbla upp alla kurser jag läst på min universitetsutbildning inom ämnet Kemisk biologi, jag är civilingenjör och har en väldigt bred kunskap om hur människokroppen fungerar, vad som händer i kroppen, hur den är sammansatt och hur hormonerna reglerar det som händer. Hur transport och energisystemen i kroppen fungerar och i stort en mer grundlig och gedigen kunskap om människokroppens beståndsdelar än vad en allmänläkare eller dietist har.
 
Denna kunskap, om hur allt hänger samman och hur kroppen fungerar som en helhet, det jag tycker är riktigt intressant och ger mig en förståelse för varför det jag äter nu fungerar så bra, det står sig slätt när man pratar med folk som får tips och råd, kostråd och hälsoråd från dietister och läkare.
När de säger att "kosten har ingen inverkan på ditt höga blodtryck, det enda du kan göra är att ut och motionera mer, gå 30 minuter om dagen, mm."
 
"För att du ska må bättre, för att njurarna ska må bättre, dra ner på ost och ät inte så mytcket mackor, annars behöver du inte göra så mycket"
 
Så säger jag att du kanske borde lägga om kosten mer, dra ner på vetemjöl och socker mm, då säger de " ja, men du är ju ingen läkare, du vet ju inte nåt om sånt"
 
Suck.....
 
Tyvärr så har jag oftast bättre kunskap om hur kroppen, hormoner och biokemiska processer i kroppen fungerar än läkare....
Och de dietister som ger kostråd i min kommun är väl inget att hänga upp i granen heller....
 
Jo, jag har varit i kontakt med sjukvården, för drygt 1 år sedan så var jag på återbesök efter min "sjukdom", (ja ni som inte vet det redan så drabbades jag av utbredd lungemboli våren 2012), och den läkare jag då träffade var en sådan där gammal läkare med gedigen erfarenhet kring hjärtsjukdomar osv. Han konstaterade att mitt hjärta var återställt och fungerade bra, vid ultraljudundersökningen.
Men sedan frågade jag om jag kunde få kontaktuppgifter mm till karolinska samt att ta del av provresultat från den koagulationsutredning som gjordes när jag las in på sjukhuset första dygnet. Men han tyckte inte jag behövde ha det, då han sa att troligen var det p-pillkren som var boven i dramat, orsaken till att jag fick blodproppar. När jag propsade och frågade igen, för jag vet ju hur forskare är och att de vill ta reda på saker, få mycket prover osv, och jag var ju intresserad av att riktigt få veta inte hans åsikt. 
Då sa han" ja, men lilla gumman du vet forskare vill undersöka så mycket och ta många prover, men det är troligen p-pillren som är orsaken"
Bara för att han då är läkare och har hållit på med sånt här länge, så var inte min önskan värd något. Sedan att han nedvärderade mig och kallade mig typ "lilla gumman" och klappade mig på axeln, gjorde mig ju skitförbannad. Orkade inte där och då propsa på, för insåg att jag skulle få samma svar igen...
Tänkte i det tysta att "jag vet nog mer än dig om kroppen, blodkoaguleringen mm" (gjorde mitt examensarbete inom just nämnda kategori) Och "du ska inte nedvärdera m,ig till att du vet bättre än mig." Men jag höll tyst :/ Tack vården för det. 
 
Så min slutkläm är: lita inte alltid på läkare, ifrågasätt. Du vet ofta mer om din kropp än någon läkare.
Och ta råd från andra, andra som har en grundlig genomgången utbildning i det mänskliga systemet, de biokemiska reaktionerna, kunskap om cellernas funktion och de som vet hur saker fungerar i kroppen - alla processer mm.
 
Det är inte för inte som många som gick samma utbildning som mig doktorerar mot utveckling av läkemedel eller biomolekyler mm.
Gick ju för sjutton en utbildning som de uttryckligen gav oss kunskapen och alla redskap för att kunna tillverka och utveckla nya läkemedel!!!
Så jag har då ingen kunskap om hur kroppen fungerar, nehej....
 
Läkare och dietister som är blinda för nya information, och ny forskning, vet inte allt....
 
Lev gott, må gott!
Ha en bra dag!
 

When everything begins to add up in life

Detta år har varit omtumlande, men 2013 har i stort varit ett jävla bra år.
 
Jag har mått skitdåligt, men har även mått skitbra. Och det är de skitbra delarna som gjort att detta år är det bästa på länge!!!
Jag har fått vara frisk.
Upplevt nya saker, fått en ny fritidssysselsättning i Järvsö som jag tycker är skitkul och som jag vet jag komemr fortsätta med. Även om jag gjort illa mig rejält så har jag kommit igen och tänker satsa på att bli görbra!!
 
I am a broken rider!!
 
Hemvärnet och Nationella skyddsstyrkorna är en del av Försvarsmakten som jag trivs så oerhört bra i, och speciellt min pluton i Hudiksvall. Övningarna och gemenskapen ger mig den energikick jag behöver. Samtidigt som jag på en gång får bekräftelse på att jag är bra på det jag gör och bidrar till gruppens och plutonens framgångar!!
Jag kände ju det redan under GMUn att jag hörde hemma i försvaret, och det är även där malla mina goda egenskaper kommer fram! (även om man ibland inför ett nattpatrullskift är trött, kall och seg) Men man går upp och man gör sitt jobb!! Man är ju där för att man vill =)
 
En till erfarenhet som jag fått under detta år är hur bra man kan må om man tar dagen som den kommer, lever i nuet, idag och främst tänker på att må så bra som möjligt här och nu. När man inte funderar så mycket på framtiden utan lever där man kan leva. Och mår bra just här och nu.
När man fokuserar på det och njuter av stunden så mår kroppen och jag själv så underbart bra.
När man är närvarande i nuet och njuter av stunden, tar vara på tiden och bara är här och nu.
Det har lett till att jag nu vet hur bra jag kan ha det, som jag inte vetat förrän jag upplevde saker iår. Vet man hur bra man kan ha det, och att man är värd att ha det så bra. Att det verkligen går att få det så bra. Ja, då vill man inte ha mindre, och jag kommer aldrig nöja mig med mindre än det bästa!
 
Jag har upplevt saker som jag inte trodde jag skulle uppleva, och har mått så oerhört bra av det. Mycket med att man har gjort saker av ömsesidiga orsaker och att allt har varit klart och tydligt. Bara kunnat njuta, må bra och få det bästa av vad livet kan erbjuda, och få se att det man haft tidigare inte varit bra, utan att se och uppleva hur fantastiskt bra det kan vara :)
 
Att bara göra det man vill, och inte tvingas till att göra något man inte vill. Att göra det som känns bra och njuta av att allt bara är underbart ;)
 
Det har gjort att jag mår bra, tagit dagen som det kommer och leva här och nu. Sitta och gosa med katterna på morgonen, ingen stress. Umgås med min katter på kvällarna och mysa med dom, leka med dom och vara lika mycket inuet som katterna är!!
 
Vi borde lära mer av djuren, helt klart, de vet hur man bäst njuter av livet.
 
Det är meningen med livet!!!

Water is the key to everything

Nu har jag avklarat två dagara av nchfhp (som jag kallar fakirkosten, dvs no carb, high fat, high protein) Och det går bra. Kände mycket ork igår när jag kom hem och hade ingen hunger innan träningspasset i BodyPump, hade god ork och uthållighet under träningspasset, men fick ett litet sug alldeles i slutet av maglåten. Cyklade hem, drack min EAA-XX drink och åt två salamiskivor (0g kolisar) med två tjocka skivor smör.
 
Igår hade jag läst om hur man bör vätska upp inför, uinder och efter ett träningspass, och testade det. Även om jag dricker extremt mycket vatten, och jag känner att vatten är lösningen på allt, när jag blir trött och seg vid 14-tiden på dagen så är vatten ofta lösningen för att kroppen saknar något. Inte hungriig, men seg och trött och däst.
 
Så saken var att man 2 timmar innan träningen skulle få i sig 5 dl vatten, sedan 10-20 minuter innan så skulle man ladda på med 2-3 dl vatten till. De där 5 dl vatten man drack två timmar innan skulle man enligt teorin då ha kunnat tillgodogöra sig ohch man skulle ha hunnit kissa ut överflödigt vatten i tid till träningen. Under ett träningspass så känner man inte av att man behöver kissa (vet inte om det stämmer, beror kanske på hur mycket vatten man druckit innan, jag blir då kissnödig under ett pass) Sedan skulle man dricka med jämna mellanrum under passet, samt fylla på med drygt 1 liter vatten efter passet.
Allt detta gjorde jag och märkte att jag fick mer orka, hungerkänslan och törsten försvann efteråt, jag sov bättre då kroppen var hydrerad, och efter studium av min kissfärg så var den genomskinlig, dvs jag var tillräckligt hydrerad! Nackdelen var väl att jag fick gå upp och kissa några gånger under natten. Men det var det värt för att må så bra.
 
Mår fantastiskt bra, och har hittat en matväg som passar för mig och min kropp. Det funkar så bra för mig så att socker, ris, potatis och spannmål numer är bannlysta i min värld. Och vill ni någongång bjuda mig på hemlagad mat så äter jag inte längre vad som helst. Detta innebär också att jag kommer dra ner på mitt alkoholintag, och vara alkoholfri i minst en månad.
Vägde mig imorse och vägde 63,4 kg. Känner mig starkare och på bättre humör.
Känner pga min trötthet vid 2-tiden att jag är på väg in i ketos =)
 
Äter samma frukost som i måndags med lite mer smör i kaffet.
Dagens lunch:
100g lammfärsbiff (inga kolhydrater)
1 ägg stekt i smör och köttsafter
2 msk aioli
några skivor vitlökssmör
---och vatten----
 

Har nu tränat BodyPump två dagar i rad, idag blir det dans :) Sh'Bam (45 min) samt coreträning i form av CXworx (30min) 
 

Så nu är det bara fortsätt apå den inslagna vägen och se var det tar mig!!
 

På fredag blir det nog kyckling till lunch :) som omväxling till allt nötkött och lammkött ;)
 
 
 
 

Första dagen avklarad (snart iaf)

Ja, nu sitter jag här och skriver, för att jag är sjukt fascinerad över det som hände rmed min kropp just nu.
Jag trodde inte det skulle kännas så här av att ta bort alla kolhydrater, jag är imponerad och fascinerad, och komme rkanske köra en vecka till av fakiren, om jaginte blir helt uttråkad av maten ;)
 
Jo, jag åt ju lunch som sagt, och sedan dess har jag inte ätit något. Drack 5dl EAA när jag cyklat hem direkt efter BodyPump-passet, men hade egentligen inget behov av det. Det kändes bara bra att fylla på med aminosyror efter ett styrkepass!!
 
Jag har druckit väldigt mycket vatten, och det är nog behövligt! För jag har känt mig låg och i behov av uppfriskande dryck!
 
Det mest fascinerande och fantastiska är ju att jag i några år nu har kört lchf, med olika mängder kolhydrater, men inte upplevt denna effekt.
 
Jag kom hem vid fem-tiden efter att ha cyklat 1,5mil hem, jag drack vatten och sedan åkte iväg och tränade BodyPump. Jag kände att jag orkade bra genom hela passet och det mest facinerande är att jag inte blev hungrig efteråt!!!
Det är faktiskt en helt otrolig känsla och upplevelse jag aldrig tidigare erfarit, att inte bli hungrig efter ett så pass ansträngande träningspass. Bara oerhört törstig =)
 
Och jag kände mig ju fortfarande mätt vid klockan fem, när jag kom hem. Kände liksom ingen vilja att äta. Det gör jag inte nu heller. Är bara törstig!
 
Tror att det kommer hända mycket med min kropp, mycket bra saker. OCh jag tror kroppen kommer må bra av 1-2 veckor av fakirkost, även kallad nchf (no carb high fat) och så en del protein då!
Kroppen kommer in i ketos och musklerna kommer framträda mer. tror niog att det var just denna kostomläggning som jag behövde för att något ska hända, fettdrift is the shit!!
 
Det blev även automatiskt så att jag nu plötsligt även kör periodisk fasta, typ 18:6, för ska jag äta enbart när kroppen säger att den är hungrig så blir det ju ett fastefönster på 17-18 timmar, varav jag sover 6-7 timmar av dessa!
 
Äta frukost vid 5:30 och lunch vid 11:30. Och sedan bara dricka vatten, te och kaffe emellan!!
 
Det är mina erfarenheter och upptäckter efter första dagen med 0% kolhydrater i kosten! Och det är en häftig och underbar upplevelse. Kroppen reagerar ju meddetsamma!! Härligt!!
 
Så, nu är jag redo för tisdagen, så lite te och sedan sömn på detta!
 
'Night :)

Fakirkost och träning

Denna vecka har jag gått över till att äta 0% kolhydrater, bara få i mig näring via naturliga protein och fettkällor, dvs fakirkost.
Anledningen till detta är att jag vill lära kroppen använda fett som bränsle och gå över på ren fettdrift. Protein och fett är energitätare än kolhydrater, och för att få i sig lika mycket energi genom att äta kolhydrater så skulle jag behöva äta 2-3 gånger större portioner än vad jag gör med enbart fett och protein.
 
Detta är också en vecka som jag har tänkt jag ska hålla koll på hur mycket jag äter och vad jag äter. För jag tror mitt energiintag är för stort. Därför kommer jag att använda denna blogg som en mat och träningsdagbok denna vecka!
 
Jag tror att man orkar mer på fettdrift och blir uthålligare och starkare än man kan bli på kolhydrater.
 
Det finns en uppfattning om att människan och speciellt kvinnor måste få i sig mer kolhydrater än män, men var den uppfattningen kommer ifårn det vet jag inte. Vi är ju också mer benägna att bilda fett på "fel" ställen, så jag kommer skita i detta påstående.
 
Mitt mål med denna vecka är alltså att lära kroppen änvända det energirika fettet som bränsle, öka min fettförbränning, bibehålla och öka min muskelprocent, få en mer slimmad och starkare kropp och hålla koll på hur mycket jag äter varje dag! Samt att notera min träningsdos!
 
De tillskott jag kommer ta denna vecka, då jag inte får i mig dom genom grönsaker är: magnesium (för att motverka kramp), zink (för motverka dålig andedräkt), c-vitamin och d-vitamin (för immunförsvarets funktion) samt omega-3 (i form av eye-q). Samt för att bibehålla och bygga upp musklerna även EAA-XX (essentiella aminosyror i pulverform som blandas i vatten, som intas max en halvtimme efter träning) samt en tablett ProComp för att hålla mina hormoner i schack.
 
Kommer dricka mycket vatten, och 1-2 koppar kaffe/te om dagen.
 
Så, måndagens tränings och matrapport, so far:
Frukost:
En kopp bryggt kaffe med 1,5tsk kokosfett + 1,5 tsk smör.
Ett ägg
4 skivor bacon
 
Lunch:
Två små biffar av nötkött
1 kycklingklubba
2 matskedar aioli
5dl kolsyrat vatten
1 kopp kaffe med 10g bregott
 
Utöver det blir min träning idag:
Cykel 2x15km
BodyPump 60 min
 
Efter-träning-mat:
400ml EAA-XX
1 ägg
(ev något mer)

Vad man får för att man bryr sig om sina medmänniskor...

LCHF, periodisk fasta, 5:2, diet - alla väldigt laddade ord och något gemene man förknippar med viktnedgång!
 
För oss insatta och intresserade av kost och hur man äter för att må bra, så är dessa upptäckter rena undret, och något man gärna villdela med sig av till sina medmänniskor, för att man vill att de också ska må bra!
 
Men jag har nästan slutat prata om det på jobbet, för jag pratar för döva öron.
 
Många är fast i "fettskräcken" och tror inte på det jag säger om att spannmål och socker är de stora bovarna i dramat.
 
Det jag försöker förmedla är att människan mår bättre och får en längre levnadsbana, minskar risken för att drabbas av välfärdssjukdomarna (diabetes, cancer, högt kolesterolvärde och högt blodtryck) om man drar ned på speciellt socker och vetemjöl. Att alzeimers och epilepsi förbättras om hjärnan får fett istället för kolhydrater!
 
Att jag ibland agerar kostrådgivare och säger att dietister idag inte ger rätt råd, utan att man bör dra ner på smörgåsar och kolhydrater. Att jag som biokemist har bättre koll på hur kroppens processer fungerar och hur allt hänger samman än många allmänläkare och dietister!
 
Jag vet vad kroppen behöver och hur kroppen fungerar, hur energiprocesserna fungerar och hör samman. 
Ibland känns det som man vet mer än de läkare som man träffar, men bara för att man har en civiliningenjörsutbildning i Kemisk Biologi, och inte en doktorsexamen och är läkare då är inte den kunskap om kroppen som system tillämpbar eller relevant! NEJ, jag har ju bara gått en utbildning som i mångt och mycket förbereder en för att jobba med att utveckla läkemedel, så jag kan ju ingenting som läkarna kan?!?!?
 
Man kan äta sig frisk på riktig mat, och man kan stoppa spridningen av cancer om man drar ned på alla sorters kolhydrater. Igår kom jag på en bra "slogan": Socker är kolhydrater och kolhydrater är socker! Och det är ju bara sanningen.
 
Umgås man med mig så kanske man får en lektion och föredrag i min syn på mat och hur jag tycker alla borde äta för att vara friska och må bra!
Maximera träningseffekten och kanske till och med öka i vikt med LCHF istället för att minska ;)
Att gå på fettdrift tror jag är det allra bästa för kroppen. När man väl lärt kroppen att använda fettet som energidepå och ta energi från fettet så kan man orka mer och längre än om man skull e gå på kolhydratdrift :)
 
Mina inspirationskällor kring detta, och som alla borde läsa och lära sig av är först och främst en jämlike som kommit mycket längre än mig, hon heter Martina Johansson - och driver bloggen: http://www.highfatfitness.net/
 
Sedan är såklart Ann Fernholm med "ett sötare blod" och "kostdoktorn" - Andreas Eenfeldt oerhört inspirerande, samt Jonas Bergqvist. (http://www.jonasbergqvist.se/ , http://www.kostdoktorn.se/ , http://ettsotareblod.se/ )
 
Tycker även att LCHF magasinet är allmänbildande och en tidning både för oinvigda och för invigda fettsugna :P
 
Jag är självklart intresserad av detta område och all den forskning som visar på att lågkolhydratkost är bra för människan, jag gillar att grotta ner mig och ta del av nya studier, se nya samband och försöker sprida informationen till oinvigda. 
 
Det kanske kan tyckas sektliknande om jag säger att jag vill dela med mig av min kunskap och berätta varför jag tror det är det rätta och riktiga sättet för oss att leva, att tänka på lchf långsiktigt, som en livsstil som går att kombinera med hård träning och ett sunt leverne!
Att ni kanske inte kommer tro på det jag säger eller gilla att höra det, för att man "ska ju få "unna sig"" lite ibland.
Ja men då måste man inse att man förstör den fettdrift man slagit in på, och att en bulle eller en kaka kan förstöra allt man byggt upp på bara en sekund.
 
Jag vill maximera förbränningemn, orka längre, må bättre, bli piggare och öka min muskelvikt med lchf.
Nästa vecka kör jag ett nytt försök med fakirkost - dvs utesluta alla kolhydrater och mjölkprodukter!! (se e-boken , allt om fakir för info: http://www.highfatfitness.net/e-bocker/)
 
Så, det var mina tankar på väg till jobbet denna morgon, en 40min cykeltur i gryningen!! Alltid härligt denna tid på året, hösten :)
 
Ha det gott!
Må gott!
 
RSS 2.0